Waarom diëten zo kort werken

Elk dieet lijkt het in het begin heel super. Je valt af en snel, maar toch…
Elk dieet lijkt het in het begin heel super. Je valt af en snel, maar toch…

Waarom diëten zo kort werken

Ik weet niet of jullie ook weleens een dieet hebben geprobeerd? Maar bij elk dieet lijkt het in het begin heel super. Je valt af en snel, maar toch komt het altijd uit op het bekende jojo-effect. Voor mij was het uiteindelijk zelfs een reden om geen dieet meer te gaan volgen, ik kwam uit bij E-Power+. Maar hoe komt het nou dat ieder dieet op het jojo-effect uitdraait?

Elk dieet wordt gepresenteerd als een totaal revolutionaire nieuwe oplossing op het overgewicht probleem. Van Weight Watchers tot Atkins, van Sonja tot Paleo. Nederland is telkens weer in de ban van een nieuw dieet, en elk slachtoffer van het dieet spreekt positief erover. Want het werkt toch? Men valt toch af? En dat is in zekere zin juist.

Helaas is geen enkel dieet revolutionair, sterker nog ze berusten allemaal op hetzelfde principe. Elk dieet sluit een volledige voedselgroep uit, welke ineens niet meer mag worden gegeten. Het ene dieet verbied je koolhydraten te eten, het andere dieet verbied je vast voedsel te eten (“gezonde shakes” als alternatief), maar ook bijvoorbeeld gluten worden ineens als boosdoener in een dieet aangemerkt en mogen niet meer worden gegeten. De simpele, maar verborgen “truc” die wordt toegepast is simpel. Beperk de keuzes en men zal minder eten, want je mag bijna niks meer eten.

Immers zul je altijd afvallen als je minder calorieën tot je neemt dan je verbruikt op een dag. En zo valt men uiteraard af met behulp van welk willekeurig dieet dan ook. Maar wat in elk dieet wordt vergeten, is de periode van het op gewicht blijven nadat ze zijn afgevallen. En daardoor zal het op langere termijn nooit lukken af te vallen met een dieet.

Want wat gebeurd er nou met je lichaam als je gaat afvallen? Je neemt minder calorieën tot je dan je verbruikt, wat je lichaam registreert als “er is voedsel schaarste.” Je lichaam gaat op dat moment vet verbranden om energie te krijgen om je lichaam op gang te houden. Je gaat dus afvallen. Maar wat nu als je op je streef gewicht zit, en je het dieet niet meer nodig hebt? En je weer normaal gaat eten?

Je lichaam ziet dan weer een “normale” hoeveelheid voedsel binnen komen, en registreert daarmee dat de schaarste over is. Je krijgt daardoor honger, veel extra honger, want je lichaam gaat extra voeding vragen! Waarom? Stel je nou voor dat er morgen weer schaarste is met voedsel? Doordat de honger niet te stillen valt, want je lichaam wilt energie gaan opslaan (in vet), eet je hierdoor meer dan je verbruikt en kom je weer aan in gewicht, vaak zelfs tot een hoger gewicht dan je ooit mee begon. De cirkel van het jojo-effect is daarmee rond. Hoe vaak je ook het dieet opnieuw start, het proces blijft hetzelfde. Verblind door het feit dat je er in het begin zo goed me was afgevallen zoek je zelfs de schuld nog bij jezelf ook. De schuld lag alleen nooit bij jou, maar bij het systeem van het dieet.

Dat is de reden dat ik ooit voor E-Power+ heb gekozen. Het is geen dieet, maar een lifestyle. E-Power+ laat je niet vallen na het gewichtsverlies. Met het E-Power+ programma leren wij je lichaam weer te voeden in plaats van te vullen. Door de overzichtelijke fases zul je niet van een volledige schaarste terug gaan naar overvloedig eten. Bij E-Power+ kom je niet in de val van het jojo-effect. Het is blijvend, en zonder honger. Wil je jouw E-Power+ pakket aanvragen? Klik hier! Of meer lezen over E-Power+? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn E-Book met GRATIS recepten om een paar dagen een deel van de E-Power+ lifestyle uit te proberen.

Waarom werken dieeten zo kort

Wie ben ik?

Nadia Komen

Mijn naam is Nadia Komen, en ik ben mama van 2 super stoere boys Sebastiaan en Christiaan.
Al vanaf mijn pubertijd was ik al bezig met mijn gewicht, ik was namelijk altijd al “zwaarder” dan mijn klasgenootjes.

Gratis E-book

E-book

Nieuwsbrief

Tips, nieuwtjes en updates
direct in jouw mailbox!
Meld je aan voor
onze nieuwsbrief.

Wie ben ik?

Nadia Komen

Mijn naam is Nadia Komen, en ik ben mama van 2 super stoere boys Sebastiaan en Christiaan.
Al vanaf mijn pubertijd was ik al bezig met mijn gewicht, ik was namelijk altijd al “zwaarder” dan mijn klasgenootjes.

Nieuwsbrief

Tips, nieuwtjes en updates
direct in jouw mailbox!
Meld je aan voor
onze nieuwsbrief.